Vijesti

Predsjednik Gradskog vijeća Stribor Valenta 19. svibnja 2020. godine sazvao je izvanrednu elektroničku sjednicu Gradskog vijeća Grada Slavonskog Broda. Sjednica je održana 22. svibnja 2020. godine putem elektroničke pošte. Zakon o lokalnoj i regionalnoj samoupravi i Poslovnik Gradskog vijeća ne dopuštaju mogućnost održavanja sjednica putem elektroničke pošte.

Na izvanrednoj sjednici Gradskog vijeća, održanoj 8. svibnja 2020. godine, vijećnici i vijećnice iz redova vladajuće koalicije političkih stranaka Duspara Mirko – Nezavisna lista i SDP-a, te nezavisna vijećnica Emina Berbić Kolar, usvojili su Odluku o razrješenju međusobnih odnosa između Grada Slavonskog Broda i Hrvatskog Telekoma. Unatoč tome što, zbog bojkota, nismo sudjelovale na navedenoj sjednici Gradskog vijeća, detaljno smo proučile sadržaj i obrazloženje usvojene odluke. Smatramo da je usvojena odluka krajnje štetna za Grad Slavonski Brod, stoga imamo niz pitanja za Vas. 

Izvanrednu situaciju nastalu zbog koronavirusa zloupotrijebili ste za onemogućavanje oporbenog djelovanja i gušenje demokracije u Gradskom vijeću. Bit demokracije je u poštivanju zakona i propisanih procedura. Sjednicu Gradskog vijeća sazvali ste suprotno Zakonu o lokalnoj i regionalnoj samoupravi, Statutu Grada, Poslovniku Gradskog vijeća, ali i suprotno uputi Ministarstva uprave o održavanju sjednica Gradskog vijeća za vrijeme trajanja izvanredne situacije. Kršenje upute ministarstva očituje se u tome što ste na dnevni red sjednice uvrstili i točke koje ne zahtijevaju žurno donošenje odluka. Sjednicu ste sazvali bez konzultiranja s nama i bez našeg pristanka da se sjednica održi na ovakav autokratski način.