Press

Stop upropaštavanju Vijuša

Idejni projekti stadiona NK Marsonia i kajak kanu kluba napravljeni su suprotno odredbama prostornih planova i na štetu grada i građana.

Prostor Vijuša i Poloja je najdragocjeniji neizgrađeni prostor grada Slavonskog Broda. Njegovu vrijednost i važnost urbanisti su valorizirali kroz obvezu izrade prostornog plana Vijuša i Poloja propisanu Prostornim planom Brodsko-posavske županije, Prostornim planom uređenja grada i Generalnim urbanističkim planom grada Slavonskog Broda. Posljednja dva prostorna plana zabranjuju bilo kakvu gradnju, izuzev zone kampa na Poloju, prije donošenja prostornog plana Vijuša i Poloja, a GUP-om je propisana i obveza provođenja javnog urbanističko-arhitektonskog natječaja za novu gradnju kompleksa sportsko-rekreacijskog centra Vijuš. Projekt stadiona NK Marsonia opet se koristi za kupovanje naivnih birača. Gradonačelnik glumi velikog legalistu i poštenjačinu, a postupa suprotno odredbama prostornih planova. Idejna rješenja stadiona NK Marsonia i kajak kanu kluba izrađena su bez provođenja javnog urbanističko-arhitektonskog natječaja i bez prethodne izrade prostornog plana Vijuša i Poloja. Zapanjujuće je i zastrašujuće da gradonačelnik i resorni pročelnik Damir Klaić koriste rupe u zakonu kako bi mogli postupati suprotno odredbama prostornih planova i to na štetu grada i građana, a sve s krajnjim ciljem da pod svaku cijenu izbjegnu raspisivanje javnog urbanističko-arhitektonskog natječaja i izradu prostornog plana Vijuša i Poloja. Kako bi zakonito izigrali obveze propisane prostornim planovima projekt stadiona planiraju provesti kao rekonstrukciju i dogradnju, a izgradnju kajak kanu kluba kao izgradnju zamjenske građevine. Idejno rješenje stadiona i kajak kanu kluba izradila je zagrebačka tvrtka Sangrad koja je sponzorirala gradonačelnikovu predizbornu kampanju i koja je projektirala, bazene na Vijušu, sportski vrtić u dvorani Hrvatski sokol i rasipničko ukrašavanje rotora kod Halajka. Projekti stadiona i kajak kanu kluba izrađeni su potpuno netransparentno i suprotno prioritetima definiranima Strategijom gospodarskog razvoja grada Slavonskog Broda. Ta netransparentnost očituje se u tome da se projekt kajak kanu kluba u gradskom proračunu za 2016. godinu ni ne spominje!

Javno postavljam pitanje gradonačelniku i predsjedniku Gradskog vijeća zašto za izradu idejnog projekta novog stadiona i kajak kanu kluba nije proveden javni urbanističko-arhitektonski natječaj i zašto prethodno nije izrađen prostorni plan Vijuša i Poloja? Podržavaju li gradski vijećnici iz SDP-a realizaciju ova dva projekta i to na ovakav način?

Jesu li novi stadion i kajak kanu klub brodski prioriteti u situaciji kad smo izgubili petinu radnih mjesta, kad se broj djece u brodskim osnovnim školama smanjio za petinu, kad imamo 120 korisnika pučke kuhinje, kad 5079 Brođana ima blokiran račun, kad smo središte županije koja je zadnja po BDP-u po stanovniku u RH i vodeća po riziku od siromaštva, kad u 2017. godinu ulazimo s golemim gradskim dugom u iznosu od 46.5 milijuna kn, kad nas zajedno s općinama iz brodskog urbanog područja čeka obveza financiranja projekata u iznosu od 35 milijuna kuna i kad nam grad propada iz dana u dan? U takvoj situaciji gradonačelnik se upušta u realizaciju dva nova populistička projekta vrijedna barem 10 milijuna eura. Ovakva populistička i nerazvojna politika vodi Slavonski Brod u propast. Ovo je jasna poruka mladima, nezaposlenima i svim Brođanima, koji teško žive, da ovdje za njih nema životne perspektive i da pakuju svoje kofere za selidbu.

U planu nabave Grada Slavonskog Broda za 2016. godinu izgradnja kajak kanu kluba procijenjena je na 3.125.000 kn, na prvom natječaju za izgradnju na 5 milijuna kn, na drugom natječaju na 7.5 milijuna kn, a na trećem natječaju iznos je eksplodirao na čak 9.625.000 kn! Zašto se procijenjena cijena izgradnje kajak kanu kluba utrostručila?

Idejni projekt novog stadiona s urbanističkog, estetskog i funkcionalnog aspekta ispod je svake razine. Zašto gradonačelnik nije javnosti i Gradskom vijeću detaljno predstavio projekt skupa s dinamičkim planom izgradnje i financiranja s točnim iznosima i planiranim rokovima? Kolika se ušteda ostvaruje rekonstrukcijom i dogradnjom postojećeg stadiona u odnosu na izgradnju novog stadiona? Kolike će obveze nastati za gradski proračun za troškove održavanja i korištenja stadiona i kajak kanu kluba i zašto nije napravljena studija isplativosti? 

Predstavljeno idejno rješenje stadiona ne ispunjava infrastrukturne kriterije Hrvatskog nogometnog saveza za licenciranje klubova za nastupanje u prvoj i drugoj Hrvatskoj nogometnoj ligi. Kako se misli riješiti problem parkiranja budući da predstavljeni projekt ne ispunjava kriterije propisane GUP-om? Izgradnjom stadiona na postojećoj lokaciji onemogućava se proboj Štamparove ulice do Save i stvara se fizička barijera koja onemogućava povezivanje Vijuša s centrom grada. Na ovoj lokaciji nema mjesta ni za širenje stadiona u budućnosti kao ni za brzo punjenje i pražnjenje stadiona. Okolne prometnice su potpuno neadekvatne. Igralište je orijentirano u pravcu zapad-istok, a preporuka FIFA-e i UEFA-e je da bude u pravcu sjever jug. Predloženi projekt financijski nije samoodrživ i ovisan je o subvencijama iz gradskog proračuna.

Iz svega navedenog očito je da ova mikrolokacija nije prikladna za izgradnju stadiona i da treba tražiti novu lokaciju.

Za koga se gradi stadion kapaciteta od 10 000 gledatelja kad je naša realnost da na utakmicama imamo svega 150 do 300 gledatelja.

Moj prijedlog je da Grad Slav. Brod prepusti odluku o izboru najbolje lokacije za izgradnju Stadiona županijskom Zavodu za prostorno planiranje, zatim da se izradi prostorni plan i na kraju da se raspiše javno urbanističko-arhitektonski natječaj za projektiranje novog Stadiona uz posebnu pažnju o njegovoj financijskoj samoodrživosti.