Press

Hoće li projekt nove škole “Milan Amruš“ ostati mrtvo slovo na papiru?

Hoće li projekt nove škole “Milan Amruš“ ostati mrtvo slovo na papiru? Pitanje je koje je danas na konferenciji za medije postavila gradonačelniku Slavonskog Broda, Slavica Lemaić. A koja, naime, proziva gradonačelnika da se upustio u projektiranje nove škole bez dogovora s nadležnim ministarstvima o financiranju izgradnje škole.

Od kraja 2008. pa do kraja 2014. godine u Slavonskom Brodu ugašena je petina radnih mjesta. Propadanje Slavonskog Broda potvrđuju i alarmantni podatci o padu broja djece u brodskim osnovnim školama. Od kraja 2009. pa do lipnja 2016. godine taj broj smanjio se za petinu, tj. u samo šest i pol godina broj djece u brodskim osnovnim školama smanjio se za čak 1414 učenika.  Iznimka je OŠ “Milan Amruš“ u kojoj se broj djece povećao. Uvjeti za rad i boravak i u toj školi su katastrofalni i izgradnja nove škole prioritetna je potreba brodskog školstva. Kandidiranje financiranja izrade projektne dokumentacije za novu školu prema nadležnom ministarstvu gradonačelnik je javno objavio dva dana prije drugog kruga izbora za gradonačelnika grada Slavonskog Broda u svibnju 2013. godine. Idejno rješenje nove škole javnosti je predstavljeno u priopćenju objavljenom 22.9.2016. godine, ali u njemu je prešućeno da je nadležno ministarstvo odbilo prijavu Grada jer nije zadovoljila kriterij prihvatljivosti  koji zahtjeva da projekt mora biti od regionalnog značaja. U priopćenju se navodi da će Grad Slavonski Brod projekt izgradnje škole kandidirati prema nadležnim ministarstvima. Samo 20 dana kasnije u novom priopćenju iz Grada najavljuju da će projekt kandidirati za financiranje darovnicom Kraljevine Norveške što govori o neozbiljnom i neodgovornom pristupu rješavanju ovog problema. Zašto se Grad Slavonski Brod upustio u projektiranje nove škole bez dogovora s nadležnim ministarstvima o financiranju izgradnje škole? Ako su Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta i Ministarstvo socijalne i tadašnje Ministarstvo socijalne politike i mladih mogli sufinancirati izgradnju slične škole u Varaždinu zašto onda ne bi mogli financirati i gradnju škole u Slavonskom Brodu? Hoće li sjajni projekt nove škole, kojeg je Biro Ulični izradio s velikom brigom i pažnjom o djeci, ostati samo mrtvo slovo na papiru za potrebe gradonačelnikovih predizbornih jumbo plakata? Zašto je za lokaciju nove škole odabrana neugledna i zabačena ulica na gradskoj periferiji udaljena gotovo tri kilometra zračne linije od autobusnog kolodvora, a pričaju o školi regionalnog značaja? Jesu li oni koji su odabrali tu lokaciju svjesni kakvu strašnu društvenu poruku šalju djeci i njihovim roditeljima odabirom te lokacije? Apeliram na gradonačelnika da za izgradnju nove škole pronađe novu primjerenu lokaciju. Zašto Grad Slavonski Brod ne otkupi veliko privatno neizgrađeno zemljište pored Konzuma u Svačićevoj ulici? Zašto nisu ispitali postoji li potreba da se nova škola podigne i na razinu srednje škole uvođenjem programa za fotografa, pomoćnog kuhara i slastičara? Zašto za projektiranje nove škole nisu raspisali javni urbanističko-arhitektonski natječaj kao što to nalaže članak 144. Prostornog plana uređenja grada Slavonskog Broda? Jesu li ovu sramotnu lokaciju za novu školu odabrali namjerno kako bi izbjegli provođenje spomenutog natječaja?

Projektna dokumentacija u konačnici će brodske porezne obveznike stajati 422.070 kn, a ne 412.000 kn budući da je Biro Ulični posao projektiranja nove škole dobio tek nakon što je Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave na njihovu žalbu poništila protuzakonitu Odluku Grada Slavonskog Broda o odabiru najpovoljnijeg ponuditelja. Ovo nažalost nije jedini takav slučaj. Urednik SBplus portala Jerko Zovak obmanio je brodsku javnost u svojim tekstovima objavljenima 22.11.2015. godine pod naslovom “Duspara i Opačak potpisuju ugovor vrijedan 10 milijuna kuna“ i 5.10.2016. godine pod naslovom “Od gradonačelnika Duspare traže neka rade koruptivno“ s ciljem održavanja gradonačelnikovog predizbornog rejtinga. Tvrtke Poduzeće za ceste d.o.o. Slavonski Brod i Feliks regulacija d.o.o. Slavonski Brod, u vlasništvu obitelji Opačak, radove na izgradnji infrastrukture druge faze izgradnje poduzetničke zone Bjeliš-Zapad i na izgradnji pješačkih i biciklističkih staza u gradu Slavonskom Brodu u 2015. godini, dobile su tek nakon što je Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave na njihove žalbe poništila protuzakonite Odluke Grada Slavonskog Broda o odabiru najpovoljnijih ponuditelja zbog nepridržavanja odredbi Zakona o javnoj nabavi. Za troškove nadoknade za žalbene postupke u ova tri slučaja Grad Slavonski Brod morao je zbog protuzakonitog postupanja žaliteljima platiti ukupno 35.921 kunu. Ovakve stvari se brodskoj javnosti prešućuju. Pozivam građane da pročitaju spomenute tri Odluke Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave i sami se uvjere u kakvo bezakonje tone Grad Slavonski Brod.