Press

Gradonačelniče, zašto pravite budale od nas?

Dan grada Slavonskog Broda gradonačelnik je i ove godine iskoristio za svoju osobnu političku promociju u kojoj je svoje interese stavio iznad interesa grada.

Ove godine gradonačelnik je otišao i korak dalje pa je u plaćenom intervjuu, objavljenom 16. svibnja u Večernjem listu, Dan grada zlorabio za javnu objavu svoje namjere da se četvrti puta kandidira za gradonačelnika. Dan grada bio je sjajna prilika za popravljanje ružne slike o našem gradu koji je u ostatku Hrvatske obilježen kao propali industrijski grad s najzagađenijim zrakom u Hrvatskoj i koji se ističe samo po popunjavanju crne kronike. U tom plaćenom intervju objavljena je identična fotografija gradonačelnika kao i prošle godine samo što je ove godine ona nekoliko puta uvećana, a gradonačelnikova čestitka građanima prepisana je od prošle godine. U intervjuu nema ni riječi o realizaciji Strategije gospodarskog razvoja grada kao ni o bilo kakvim velikim razvojnim projektima koji bi rezultirali novim radnim mjestima i rastom životnog standarda građana. Gradonačelnikov plaćeni intervju vrvi neistinama, obmanama i potpuno nerealnim prikazivanjem situacije pa ovim putem želim upoznati brodsku javnost s činjenicama i stvarnim stanjem u kojem se grad nalazi. 

Slavonski Brod nije grad u kojem žive sport i kultura. Mi nemamo strategije razvoja sporta i kulture. Uvjeti za rekreativno bavljenje sportom su jako loši unatoč ogromnim uloženim sredstvima u sportsku infrastrukturu. Dok NK Marsonia igra u trećoj ligi istok skoro duplo manji Vinkovci opet imaju prvoligaša. Gdje je danas brodska košarka? Brod danas nema gradsko kazalište, gradsko kino, gradski orkestar, gradski muzej sa stalnim postavom, časopis za kulturu, podružnicu HAZU-a, a broj knjiga u gradskoj knjižnici se smanjuje. Zašto da građani razdvajaju otpad kad Komunalac otpad iz kontejnera potom miješa u svojim kamionima? Zašto je gradonačelnik godinama odbijao izraditi Akcijski plan poboljšanja kvalitete zraka? Gdje je bila dobra suradnja na državnoj razini s Hrvatskim cestama u prvih devet godina gradonačelnikove vladavine dok su se u druge velike gradove ulagali golemi iznosi? Slavonski Brod je grad koji u poduzetničke zone godinama nije ulagao ništa, ali je umjesto toga obmanjivao građane da će se novac za izgradnju poduzetničkih zona tražiti od nenadležnog Ministarstva gospodarstva.

Nakon 11 godina gradonačelnikove vladavine mala zona na Bjelišu još uvijek nije završena, a u 12. godini planiraju se arheološka iskapanja. Slavonski Brod je kao grad zatvoren za investitore jer im nema što za ponuditi. Kako objasniti da gradonačelnik za dvije godine nije uspio pronaći prostor za Microsoftov centar? Neistina je da Grad Brod oslobađa investitore svega što je u njegovoj moći što se vidi i iz toga da nas investitori zaobilaze. Gradonačelnik si pripisuje zasluge za Boxmark, a prešućuje da je Boxmark svoj proizvodni pogon otvorio u Općini Gornja Vrba, a ne u Slavonskom Brodu. O radu na gospodarskom oživljavanju grada svjedoči i nula kuna planiranih u gradskom proračunu za poticanje poduzetništva. Na Forbesovoj listi najboljih gradova za život i poslovanje u 2014. godini od 127 hrvatskih gradova Slavonski Brod se nalazi na sramotnom 78. mjestu.

Nagrade za transparentnost Grad Slavonski Brod dobio je samo za objavljivanje proračunskih dokumenata na službenoj Internet stranici grada. Zar je to nešto čemu bi trebalo pljeskati? Gradonačelnikova netransparentnost vidi se iz potpune cenzure gradonačelnikovih kolegija, sramotno kratkih izvješća o radu gradonačelnika i neažuriranju registra sklopljenih ugovora. Neistina je da smo jedini veliki grad u Hrvatskoj koji učinkovito upravlja svojom imovinom jer je takvu ocjenu dobilo još pet velikih gradova. Izvješće Državne revizije pokazalo je da nemamo strategiju upravljanja gradskom imovinom i da se ne izrađuju godišnji planovi upravljanja istom što ukazuje na diletantsko upravljanje gradom. Neistina je da nam na raspolaganju iz ITU mehanizma potencijalno  stoji na raspolaganju više od 345 milijuna eura, a istina je da je iznos indikativne alokacije za Slavonski Brod 31 milijun eura.  Razlika u izgledu grada potpuno je logična s obzirom na to da gradonačelnik vlada gradom već 11 godina i da je od srpnja 2005. godine pa do kraja svibnja 2016. godine potrošio milijardu i 660 milijuna kuna proračunskih sredstava o čemu su prethodni gradonačelnici mogli samo sanjati. S tim novcem moglo se i moralo napraviti puno više. O kakvom se razvoju grada može govoriti kad je Slavonski Brod 16.7% ispod prosjeka razvijenosti RH, a vrijednost indeksa razvijenosti grada se smanjuje? 

U periodu od 2011. do 2014. godine Slavonski Brod je iz EU fondova povukao samo 4000 kn što se može ocijeniti samo kao debakl kojeg gradonačelnik pokušava opravdati pripisivanjem zasluga za IPA projekt za koji su zaslužna država i Hrvatske vode, a ne Grad Slavonski Brod. Neistina je da je vrijednost projekta „Helping“ 11.2 milijuna kuna , a istina je da je vrijednost projekta milijun i 199 tisuća kuna. Gradonačelnik se hvali s obranom gradske imovine, a šuti o sporu sa Slavonijom DI oko golemog gradskog zemljišta na Vijušu procijenjenog na 12 milijuna eura. Umjesto realizacije prioriteta definiranih Strategijom gospodarskog razvoja grada za gradonačelnika su prioriteti projekti kojima kupuje naklonost birača i ostanak na vlasti. Rezultat takve populističke nerazvojne politike je gospodarsko i demografsko propadanje grada. Da grad ide u pogrešnom smjeru vidljivo je iz autobusa koji iz Broda voze za Njemačku. Građani ne odlaze zato da bi imali golemu plaću kao gradonačelnik nego zato što u Brodu jedva preživljavaju. Gradonačelniče zašto pravite budale od nas?