Press

Vladajuća većina u Gradskom vijeću pokušava ugušiti demokraciju u Slavonskom Brodu

Glavna zakonska zadaća Gradskog vijeća je nadzor nad ukupnim materijalnim i financijskim poslovanjem Grada. Gradonačelnik i predsjednik Gradskog vijeća Stribor Valenta na sve moguće načine pokušavaju spriječiti oporbene gradske vijećnike u nadzoru nad radom gradonačelnika te razotkrivanju afera i neuspjeha gradske vlasti. To je pokušaj gušenja demokracije i oporbenog djelovanja u Slavonskom Brodu.

Valenta krši odredbe Poslovnika o radu Gradskog vijeća, ne štiti prava gradskih vijećnika i politički pristrano predsjedava sjednicama. To se očituje u tome što Valenta gradonačelniku dopušta upadanje u riječ vijećnicima, vrijeđanje gradskih vijećnika kao i konstantno udaljavanje od teme o kojoj se raspravlja. Gradonačelnik izbjegava dati konkretne odgovore na vijećnička pitanja jer su ona za gradonačelnika frustrirajuća i jer na njih nema odgovore. Gradonačelnikovo ponašanje na sjednicama je takvo da bi ga svaki put trebalo udaljiti sa sjednice. Valenta ga je na posljednjoj sjednici uspio nadmašiti svojom krajnje vulgarnom izjavom o meni, a koja je kod vladajuće većine, umjesto osude, izazvala smijeh.

Zadnja sjednica je već druga sjednica za redom na kojoj je jedino još naša nezavisna lista ostala u gradskoj vijećnici kao jedina stvarna oporba i alternativa gradonačelnikovoj samovolji i lošem upravljanju gradom. Gradski vijećnici vladajuće većine na sjednicama praktično uopće ne sudjeluju u raspravama jer na sjednice dolaze samo zato da bi dizali ruke za sve što gradonačelnik predloži. To se moglo vidjeti i na zadnjoj sjednici na kojoj je vladajuća većina bez rasprave izabrala sve predložene članove gradskog Povjerenstva za zakup poljoprivrednog zemljišta iako u materijalima nije bilo njihovih životopisa.

Ispod radara brodske javnosti i novinara neopaženo prolazi da gradski vijećnik Roberto Lujić već šest mjeseci ne dolazi na sjednice Gradskog vijeća. Raskol između Valente i Lujića vidljiv je i iz javne objave na službenoj Facebook stranici brodskog SDP-a na kojoj su 16. svibnja pozvali Lujića da počne obavljati svoju dužnost. Unatoč tom javnom prozivanju Lujić nije došao ni na zadnju sjednicu Gradskog vijeća. Gradonačelnika na vlasti održava podrška Stribora Valente i Emine Berbić-Kolar i to na osnovu koalicijskog ugovora kojeg skrivaju od brodske javnosti. U slučaju preslagivanja većine u Gradskom vijeću naša građanska nezavisna lista neće ulaziti u koaliciju s nikime. Ostajemo u oporbi i vjerni našim glasačima i simpatizerima.

Na aktualnom satu gradonačelniku sam postavila dva pitanja. Odgovarajući na prvo pitanje o kaznenoj prijavi Grada Slavonskog Broda protiv Croduxa gradonačelnik je iznio neistinu u pokušaju da se izvuče iz neugodne situacije. Dokaz o tome javno ću predstaviti na medijskoj konferenciji idućeg tjedna na kojoj ću govoriti o aferi sa zagađenjem vode. Iz gradonačelnikovog odgovora na moje drugo pitanje, vezano za javni natječaj Grada Slavonskog Broda za osnivanje prava građenja na gradskim građevinskim zemljištima u poduzetničkoj zoni na Bjelišu, nakon mjeseci čekanja na odgovor, napokon smo doznali da je taj natječaj završio potpunim debaklom jer nije bilo zainteresiranih poduzetnika što govori o gospodarskoj besperspektivnosti Slavonskog Broda kao posljedici lošeg upravljanja gradom.

Godišnji izvještaj o izvršenju gradskog proračuna za 2017. godinu podnesen je Gradskom vijeću nakon isteka zakonom propisanog roka. Iz sadržaja izvještaja vidljivo je da je gradski proračun za 2017. godinu završio rekordnim debaklom. Ostvareni prihodi gradskog proračuna u odnosu na planirane podbacili su za čak 75 milijuna kuna, a rashodi za  86 milijuna kuna. Na osnovu ovih poražavajućih podataka svatko tko je imalo objektivan mora konstatirati da je realizacija gradskog proračuna katastrofalno podbacila. Opravdanje gradske vlasti da je ostvarenje proračuna podbacilo zato što kasni objavljivanje natječaja za sredstva iz EU fondova i donošenje odluka o projektima od strane državnih provedbenih tijela neutemeljeno je. Kako onda gradska vlast objašnjava da drugi hrvatski gradovi uspješno povlače velika sredstva iz državnih i EU fondova?

Program raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu Republike Hrvatske na području grada Slavonskog Broda usvojen je protuzakonito jer je donesen nakon isteka zakonom propisanog roka. Istekom roka Gradsko vijeće izgubilo je zakonsku nadležnost. Vladajuća većina oglušila se na moje upozorenje da postupaju protuzakonito. Gradonačelnik i gradska pročelnica za gospodarstvo Ankica Majetić pokazali su da im uopće nije stalo do mišljenja građana jer su konačni Prijedlog navedenog Programa uputili gradskim vijećnicima u vrijeme dok je javni uvid u Prijedlog Programa, na kojem su građani mogli dati svoje primjedbe i prijedloge, još uvijek trajao.

Prijedlog mreže osnovnih škola grada Slavonskog Broda usvojen je na krajnje podmukli način bez javnog uvida i javne rasprave otvorenih za sve zainteresirane građane. Stav naše nezavisne liste je da građane treba uključiti u proces donošenja svih važnih odluka koje utječu na njihove živote. Smatramo da je u Naselju Zrinski-Frankopan trebalo planirati osnivanje i izgradnju nove osnove škole.