Press

Novi nogometni stadion i nogometni kamp preduvjet su razvoja NK Marsonia

Nakon godina u nižim rangovima hrvatskih nogometnih liga, NK Marsonia na dobrom je putu da od jeseni bude član 2. HNL ako to rezultati dozvole. Tako je klub i podnio i molbu za licenciranje stadiona za drugu ligu Hrvatskom nogometnom savezu.

Nogometni klub Marsonia nositelj je sportskog identiteta grada Slavonskog Broda. Nakon niza frustrirajućih godina klub je opet krenuo uzlaznom putanjom, a proračun kluba u 2018. godini dosegnuo je iznos od približno dva milijuna kuna što je više od proračuna nekih hrvatskih drugoligaša. Klub se danas nalazi na prekretnici i potrebna mu je sva moguća pomoć Grada Slavonskog Broda da se riješe infrastrukturni problemi koji koče razvoj kluba. Stari nogometni stadion kraj Save pregažen je vremenom pa je ozbiljnije ulaganje u njegovu rekonstrukciju bacanje novca u vjetar. Izgradnja novog stadiona i nogometnog kampa preduvjet je postavljanja kluba na zdrave temelje.

Gradska vlast odlučila se za rekonstrukciju i dogradnju dotrajalog stadiona kraj Save kako bi izbjegla obvezu izrade prostornog plana Vijuša, i provedbu javnog urbanističko-arhitektonskog natječaja za projektiranje novog sportskog kompleksa na Vijušu, kao što je to propisano Generalnim urbanističkim planom grada. Na službenoj Internet stranici Grada Slavonskog Broda, 12. travnja 2016. godine, objavljena je tek štura obavijest, uz sitnu vizualizaciju, da je izrađeno idejno rješenje uređenja prostora stadiona kraj Save. Pet dana ranije, na SBplus portalu, objavljena je prezentacija idejnog rješenja projekta rekonstrukcije i dogradnje stadiona kraj Save. Iz plana nabave Grada Slavonskog Broda za 2018. godinu vidljivo je da se u travnju planira objava natječaja za izbor izvođača radova na izgradnji istočne tribine procijenjene vrijednosti četiri milijuna kuna. Kao gradska vijećnica moram upozoriti brodsku javnost da gradonačelnik projekt rekonstrukcije stadiona priprema i provodi uz alarmantnu netransparentnost pa čak ni mi gradski vijećnici ne znamo osnovne informacije o ovom projektu. uprava NK Marsonia, igrači, navijači i građani Slavonskog Broda u potpunosti su isključeni iz procesa odlučivanja o projektu novog nogometnog stadiona što je nedopustivo.

Na osnovu, na SBplus portalu objavljenog, idejnog projekta rekonstrukcije i dogradnje stadiona kraj Save, moramo upozoriti da je projekt estetski i funkcionalno daleko ispod razine novih stadiona koji se grade u državama srednje Europe, a sa samo 220 m2 ugostiteljskog prostora predloženi projekt ekonomski je neodrživ. Tribine su nekompaktne i na dva mjesta prekinute. Za mali stadion kapaciteta od samo 10.000 gledatelja neprimjereno je da se gledalište gradi na dvije razine jer ćemo u konačnici na stadionu imati kazališnu atmosferu. Postoji niz drugih velikih nedostataka zbog kojih bi ovaj projekt trebalo odbaciti. Oni koji podržavaju ovako loš projekt protiv su interesa NK Marsonia. Kad bi, o ovom idejnom projektu, odlučivala struka, on nikada ne bi dobio zeleno svjetlo za izgradnju. Pozivam upravu kluba i navijače da stanu u obranu interesa NK Marsonia.

Novi stadion trebalo bi sagraditi istočnije od postojeće lokacije i to kao integralni dio novog centra grada na Vijušu. Prvo je potrebno izraditi prostorni plan Vijuša na osnovu međunarodnog natječaja te provesti javni urbanističko-arhitektonski natječaj za projektiranje novog stadiona. Nakon javne rasprave stručni žiri potom bi izabrao najbolji i najljepši idejni projekt na osnovu kojeg bi se gradio stadion. Generalni urbanistički plan grada dopušta da se u sklopu stadiona sagradi maksimalno 35.000 kvadrata poslovnog prostora što bi omogućilo financijsku samoodrživost stadiona i na tome moramo inzistirati. Projekt novog stadiona financijski nadilazi mogućnosti gradskog proračuna stoga je nužna izgradnja u fazama uz pronalazak drugih raspoloživih izvora financiranja. Za izgradnju reprezentativnog stadiona kapaciteta 10.000 gledatelja potrebno je oko 150 milijuna kuna. U prvoj fazi nužno je sagraditi glavnu tribinu. Drugi važni projekt je pronalazak prostora za izgradnju nogometnog kampa jer za male klubove škola nogometa je ključ uspjeha.

Zbog netransparentnosti i nedemokratskog ponašanja gradske vlasti kolegica Karmen i ja pokrenut ćemo inicijativu prema ostalim oporbenim gradskim vijećnicima da skupimo potpise za sazivanje tematske sjednica Gradskog vijeća na kojoj bi se raspravljalo o projektu novog stadiona NK Marsonia. Na tu sjednicu pozvali bi i predstavnike uprave i navijača NK Marsonia. Za to nam je potrebno prikupiti potpise trećine gradskih vijećnika. 

NK Marsonia mora svoj identitet sagraditi na temeljima prošlosti. U vizualnom smislu taj identitet se s vremenom izgubio. Marsonia treba novi grb u kojeg bi se vratile crne i bijele pruge kao simbol kluba. Svoju vizualnu prepoznatljivost Marsonia može vratiti dresovima s vodoravnim crnim i bijelim prugama kakve su igrači Marsonije u prošlosti već bili nosili.