Press

Zašto Duspara i SDP skrivaju koalicijski sporazum?

U brodskom Gradskom vijeću vladajuća većina sastavljena je koaliranjem političkih stranaka Duspara Mirko-nezavisna lista i SDP-a. Bez podrške SDP-a gradonačelnik ne bi imao većinu u Gradskom vijeću. Od konstituiranja Gradskog vijeća prošla su tri mjeseca, a gradonačelnik i brodski SDP još uvijek od javnosti skrivaju sadržaj koalicijskog sporazuma. Takvo tajnovito i netransparentno postupanje potpuno je neprihvatljivo. Zašto se koalicijski sporazum skriva od građana? Građani imaju pravo znati na što će gradska vlast u iduće četiri godine trošiti njihov novac. Pozivamo gradonačelnika i brodski SDP da javno objave sadržaj koalicijskog sporazuma. Neshvatljivo je na osnovu čega su gradonačelnik i  brodski SDP sklopili koalicijski sporazum kad je koalicija sedam političkih stranaka, predvođena SDP-om, na zadnje lokalne izbore izašla bez predizbornog programa što predstavlja sramotno omalovažavanje inteligencije građana.

Analizom gradonačelnikovih predizbornih obećanja i njihove realizacije dolazimo do zaključka da je gradonačelnikov prethodni mandat završio velikom prijevarom građana. Od svih obećanih projekata realiziran je samo jedan projekt i to polovično. Od najavljena četiri nova dječja vrtića i dogradnje vrtića u Naselju Andrija Hebrang sagrađena su samo dva nova vrtića. Popis gradonačelnikovih lažnih i neispunjenih predizbornih obećanja puno je duži. Podsjećamo građane na njih: Sveučilište i sveučilišni kampus, poduzetnička zona i logistički centar na Jelasu, kandidiranje projekta cjelovite obnove tvrđave prema EU fondovima, gradski stanovi za mlade, gradski dom umirovljenika, autokamp na Poloju, tematski park Ivane Brlić-Mažuranić, hotel s kongresnim centrom u tvrđavi, poduzetnički inkubator na Bjelišu te centar izvrsnosti sa specijalizacijom za biomasu. Najavljeno je bilo i kandidiranje projekta izgradnje nove škole„Milan Amruš“ prema EU fondovima. Gradonačelnik je izgradnju ove škole u kampanji 2007. godine proglasio moralnim prioritetom, a onda u deset godina na vlasti u njenu izgradnju nije uložio ni jedne kune. Gradonačelnik duguje građanima ispriku i objašnjenje zašto su svi ti projekti ostali nerealizirani", kaže Lemaić te dodaje:

"Rezultat gradonačelnikove dvanaestogodišnje vladavine je to da je Slavonski Brod najsiromašniji i, uz Vukovar, najnerazvijeniji od 25 velikih gradova u RH. Potrošena su golema proračunska sredstva, a nisu stvoreni uvjeti za gospodarski razvoj i zapošljavanje što je dovelo do demografske katastrofe. Slavonski Brod propada zbog nesposobnosti i nerada gradske vlasti. Kao konstruktivna oporba ovaj mandat ćemo iskoristiti za predlaganje rješenja svih brodskih gorućih problema. Krajnje je vrijeme da gradska koalicijska vlast prestane odbacivati suodgovornost za masovno iseljavanje Brođana. Zakonski rokovi za podnošenje polugodišnjeg izvješća o izvršenju gradskog proračuna za 2017. godinu i polugodišnjeg izvješća o radu gradonačelnika su prekršeni