Press

Gradonačelnik mora preuzeti političku odgovornost i smijeniti Upravu i Nadzorni odbor Vodovoda

Provedenim inspekcijskim nadzorom u trgovačkom društvu Vodovod d.o.o. Slavonski Brod utvrđeno je da Vodovod d.o.o., u razdoblju od 1.1.2015. do 15.6.2015. godine, nije postupio po Rješenju Hrvatskih voda nego je protuzakonito potrošačima obračunavao naknadu za tzv. „zaštitu voda“ po cijeni od 1,35 kn/m3 umjesto 0,27 kn/m3, dakle po pet puta većoj cijeni od dozvoljene.

Navedenim propustom Vodovoda d.o.o. i odgovornih osoba u Vodovodu d.o.o. počinjen je prekršaj članka 24.stavak 2.  Zakona o zaštiti potrošača (NN broj 41/14 i 110/15) kažnjiv po članku 138. stavak 1. točka 32. novčanom kaznom u iznosu od 10.000 do 100.000 kn i članak 138. stavak 2. kažnjiv novčanom kaznom u iznosu od 5.000 do 15.000 kuna.

Javno postavljam pitanje gradonačelniku tko će platiti novčanu kaznu za protuzakonito postupanje Uprave trgovačkog društva Vodovod d.o.o.? Građani ili gradonačelnikova „stručna“ dvočlana Uprava Vodovoda koju čine inženjer građevinarstva i inženjer elektrotehnike?
 
Odgovorne osobe u trgovačkom društvu Vodovod d.o.o. po hijerarhiji su Skupština Vodovoda, koja ima jednog člana, a to je gradonačelnik Mirko Duspara, zatim Nadzorni odbor, koji ima pet članova, i Uprava društva koja ima dva direktora. Provedeni inspekcijski nadzor potvrdio je protuzakonito postupanje Vodovoda i odgovornih osoba u Vodovodu. Povrat sredstava oštećenim građanima, nakon javnog razotkrivanja ove afere, ne oslobađa Upravu Vodovoda od snošenja posljedica za protuzakonito postupanje i potpuni gubitak povjerenja građana. Brodski tjednik Posavska Hrvatska 10. ožujka 2017. godine objavio je skandalozne podatke iz izvješća Državne revizije o poslovanju Vodovoda za 2014. godinu iz kojih je vidljivo da je iz vodovodne mreže izgubljeno čak 47.3% zahvaćene vode čija je krajnja tržišna vrijednost čak 38.3 milijuna kuna! Kako je moguće da su nakon svih ulaganja u vodovodnu mrežu gubici vode u 2014. godini u odnosu na 2012. godinu povećani za 3.5%?
 
Pozivam gradonačelnika, koji čini Skupštinu TD Vodovod d.o.o., da smijeni Upravu i Nadzorni odbor trgovačkog društva Vodovod d.o.o. Uprava, Nadzorni odbor i Gradonačelnik morali su znati za ovaj propust i za mnoge druge, ali su cijeli slučaj pokušali zataškati. Zatražili su od čovjeka koji radi za Vodovod d.o.o. da na uplatnice koje ispostavlja bez objašnjenja građanima umanji račune za iznose koje su pretplatili, a kad on to nije želio učiniti bez pisanog naloga otkazali su mu poslovnu suradnju. Zahvaljujući moralnosti Zdravka Marića, čovjeka koji je javno progovorio o ovim nepravilnostima, građanima je vraćen preplaćeni novac.

Gradonačelnik mora preuzeti političku odgovornost i smijeniti Upravu i Nadzorni odbor Vodovoda  jer njegov posao je da štiti građane, a ne politički podobne direktore. Novu Upravu Vodovoda treba izabrati putem javnog natječaja na osnovu njihovog programa i stručnosti. Glavni zadatak nove jednočlane Uprave Vodovoda mora biti smanjenje golemih gubitaka u vodovodnoj mreži i dovođenje vode do svih građana.
 
Na konferenciji za medije gostovao je  i gdin Zdravko Marić koji je javnosti prvi otkrio ovaj slučaj. Potvrdio je kako je od inspekcijskog nadzora osobno dobio rješenje koje je potvrdilo kako se radilo protuzakonito. Rješenje se nalazi kod gdina Marića. Za Vodovod d.o.o. radio je 21 godinu i razočaran je načinom upravljanja.
 
Također smatra kako odgovorne osobe moraju dati ostavke ili biti raspuštene od strane SkupštineTD Vodovod d.o.o. , koju čini gradonačelnik jer su radile protivno Zakonu.Ne smatra se hrabrom osobom što je javno progovorio o velikom propustu, već samo savjesnim i odgovornim građaninom koji nije želio šutjeti o svemu. Nije član niti jedne političke stranke, niti ovo radi iz političkih razloga, nego isključivo zbog istine na koju svi građani imaju pravo.