Iz medija

Hvali se transparentnošću, a podatke krije kao zmija noge

Devetnaesta sjednica Gradskog vijeća Slavonskoga Broda prošla je očekivano. Vladajuća većina usvojila je proračun za iduću godinu „težak“ više od pola milijarde kuna. Kako će se ti novci trošiti piše u usvojenom proračunu, ali i na tarabi često nešto piše. S pravom se možemo zapitati, prije svega, hoće li se proračun trošiti transparentno.

Mnogi dobili Zlatnu kunu kao menadžeri godine, pa poslije šetali po Remetincu

Ako je suditi po pitanjima koje je na aktualnom satu gradonačelniku Mirku Duspari postavila nezavisna vijećnica Slavica Lemaić teško je to očekivati. Njoj, i drugim izabranim vijećnicima u Gradsko vijeće Slavonskoga Broda na neka pitanja nikada nisu stigli odgovori ili gradonačelnika ili nadležnih u njegovoj gradskoj upravi. Na taj način, Mirko Duspara, neizravno segregira velik dio građana Slavonskoga Broda jer bahato ignorira njihova pitanja upućena putem demokratski izabranih vijećnika. Neki dan je u Godišnjem razgovoru za portal SBplus rekao  da su Brođani njegovi ljudi. Očito, ipak, ne svi. Ima on svoje, pogotovo, po gradskim ustanovama i poduzećima, gradskim gradilištima…Zanimljivo je da vijećnici ne mogu dobiti odgovore, a portal koji slavi lik i djelo omiljenog gradskog vođe informacije iz Vukovarske 1 dobije u roku odmah. Duspara će se lakonski osvrnuti na opravdane prozivke tvrdeći kako je Grad nagrađen za transparentnost. Odgovorila mu je Lemaić kako su i mnogi dobili Zlatnu kunu kao menadžeri godine, pa poslije šetali po Remetincu, pa mu je ponovo postavila pitanje:

Pune tri godine Brođani na službenoj Internet stranici grada ne mogu vidjeti ništa

-Gradonačelniče, ako radite pošteno i transparentno zašto onda na službenoj Internet stranici Grada Slavonskog Broda ne želite javno objaviti registre svih sklopljenih ugovora i sve novčane transakcije isplaćene s računa Grada Slavonskog Broda pa da građani mogu vidjeti kako se troši njihov novac? Pod time mislim i na one ugovore i račune vrijednosti manje od 20 tisuća kuna. Nepostojanje zakonske obveze nije nikakvo moralno opravdanje za vašu netransparentnost. Netransparentnost stvara plodno tlo za klijentelizam i pogodovanje koje bi trebalo tretirati kao oblike korupcije. Vi imate jake osobne razloge zašto ne želite da građani na službenoj Internet stranici Grada Slavonskog Broda mogu jednostavno i lako vidjeti sve novčane transakcije isplaćene s računa Grada. Zašto to nije problem gradonačelnicima Bjelovara i Svete Nedelje, a vama je problem? Na službenoj Internet stranici Grada Slavonskog Broda posljednji javno objavljeni registar se odnosi na 2017. godinu. Dakle već skoro pune tri godine Brođani na službenoj Internet stranici grada ne mogu vidjeti ništa, konstatirala je Lemaić.

Vijećnica je pojasnila i kršenje zakona, propisa i pravilnika od strane brodske gradske uprave i zatiranja temeljnih demokratskih prava.

-Kao gradska vijećnica službenim putem u Gradsku upravu poslala sam upite i zahtjeve za dostavom tražene dokumentacije 15. svibnja, 8. lipnja i 15. lipnja  ove godine. Od tada je prošlo već punih šest, odnosno sedam mjeseci, a do danas od gradske uprave nisam dobila ni jedan traženi odgovor i nijedan traženi dokument, unatoč tome što po Zakonu o pravu na pristup informacijama imam na to pravo i što su svi zakonom propisani rokovi odavno prošli. Zaposlenici Gradske uprave prema Poslovniku Gradskog vijeća dužni su pomagati u radu gradskim vijećnicima. Umjesto pomaganja u vijećničkom radu politički zarobljena gradska uprava me kao oporbenu vijećnicu opstruira u radu.

Zaposlenica gradske uprave odbila u proceduru poslati prijedlog odluke o otpisu dugova fizičkim osobama

Gradonačelniče, ako radite zakonito i transparentno zašto od gradske uprave ne mogu dobiti tražene odgovore i dokumentaciju na koju po zakonu o Pravu na pristup informacijama imam pravo? Pitala je Lemaić, te poslije nemuštih odgovora gradonačelnika nastavila:

-Dolazila sam u gradsku upravu još prošle godine, tražila dokumentaciju da mi se pošalje i još je nisam dobila. Ne tražim da mi se kopira već da se mailom pošalje jer prema Poslovniku rada GV-a na to imam zakonsko pravo kako bih mogla kontrolirati što se i kako radi. Na pitanja koja smo vam kolegica Karmen Dizdar-Grgurević i ja postavljale na ranijim sjednicama Gradskog vijeća vezano za prodaju gradskih zemljišta u Gupčevoj i Svačićevoj ulici te za medije koji primaju novac iz gradskog proračuna nikad nam niste odgovorili. Na zadnjoj sjednici na pitanja koja vam je postavila vijećnica Anica Radman o izmjenama i dopunama prostornih planova niste dali ni jedan konkretni odgovor.  Od pročelnika Klaića još ranije sam zatražila Prostorno-programsku studiju sveučilišnog kampusa, ali mi je do danas nije poslao.

Također sam imala slučaj kad je jedna zaposlenica gradske uprave odbila u proceduru poslati moj prijedlog odluke o otpisu dugova fizičkim osobama. Vi ste u tri navrata na SBplus portalu osobne političke stavove potpisivali kao stavove gradske uprave koja mora biti profesionalni i politički nepristrani servis svih građana i koja ne smije imati političke stavove. Vaše potpisivanje osobnih političkih stavova kao službenih stavova gradske uprave je skandalozno i u demokraciji apsolutno neprihvatljivo. Kad urednik i novinari SBplus portala zatraže od gradske uprave informacije dobiju ih u najkraćem mogućem vremenu, a ja ih kao gradska vijećnica ne mogu dobiti ni pola godine nakon upućivanja zahtjeva. Sve ovo dokazuje da je vrh gradske uprave politički pristran i da je zbog toga gradska uprava politički zarobljena što rezultira opstruiranjem nas oporbenih vijećnica , zaključila je Slavica Lemaić.

Koliko toga se doista krije u Gradskoj upravi Slavonskoga Broda, a Brođani bi morali znati, uskoro će pokazati portal Slavonija.in.