Iz medija

Lemaić: Želimo da Slavonski Brod postane uređeni grad u kojem pravila vrijede jednako za sve građane

Na konferenciji za medije kandidatkinja za gradonačelnicu Slavonskog Broda predstavila je svoju Nezaivsnu listu te izborni program. Njezine zamjenice su Karmen Dizdar Grgurević i Anica Radman.

U uvodnom dijelu konferencije za medije Lemaić je navela u kakvom se stanju zapravo Slavonski Brod danas nalazi. A podaci su poražavajući.

"Prije Domovinskog rata tadašnja Općina Slavonski Brod bila je treća najrazvijenija općina u Hrvatskoj. Danas je Brod najsiromašniji i uz Vukovar najnerazvijeniji grad od 25 velikih gradova u RH. Od kraja 2008. pa do kraja 2014. godine Sl. Brod izgubio je šest tisuća radnih mjesta. U proteklih 7 godina broj djece u brodskim osnovnim školama smanjio se za petinu, a od lokalnih izbora u svibnju 2009. pa sve do danas izgubili smo 10 000 stanovnika, što je zastrašujuće i zapanjujuće", istaknula je Lemaić.

Također je naglasila da je grad u proteklih 12 godina potrošio milijardu i 750 milijuna kuna iz proračuna, a da nije stvorio uvjete za razvoj gospodarstva, dok novci iz EU fondova i dan-danas prolaze mimo nas.

Potrebna je radikalna promjena

"U protekle četiri godine moj tim i ja bili smo zaista jedina istinska oporba sadašnjoj politici. Brodski političari svojih građana sjete se samo pred izbore, a kad isti prođu nestanu do idućih izbora. Budućnost Slavonskog Broda više nego ikad ovisi o sposobnosti da učinimo radikalni preokret i radikalnu promjenu u načinu upravljanja gradom i gradskim prioritetima. Kandidirale smo se jer vjerujemo da možemo pretvoriti Grad Slavonski Brod u grad poželjan za život svakog građanina", naglasila je Lemaić.

Supruga i majka 5-godišnjeg sina, diplomirani ekonomist i profesor, aktivist za čisti zrak, Karmen Dizdar Grgurević, kandidatkinja za dogradonačelnicu nezadovoljna je općim stanjem u kojem se nalazi grad, kao i njegovim nestručnim upravljanjem. Upravo je to bio razlog njezine kandidature.

"Kao primjer lošeg upravljanja gradom mogu spomenuti projekt 'Stanovi za mlade', koji se provodi novcima iz gradskog proračuna, a mogao se financirati državnim sredstvima EU. Što je Brođanima donio ulazak u Europsku uniju? Stavljena su nam sredstva na raspolaganje koja uz dobre projekte osnažuju svaku gradsku i lokalnu zajednicu. I tu se događa paradoks, da grad troši novac od ionako osiromašenih građana, a isti bi se mogao povlačiti iz EU fondova", zašto to grad ne čini pita se Dizdar Grgurević, dodajući da je njihov cilj vratiti Slavonski Brod među najrazvijenije gradove i pokrenuti nova radna mjesta.

Kandidatkinja za dogradonačelnicu Slavonskoga Broda Nezavisne liste Slavice Lemaić Anica Radman, supruga i majka dva sina, osim što radi u osiguravajućoj tvrtci, paralelno posljednjih 15 godina provela je radeći i u Europskoj uniji.

"12 godina radila sam kao konzultant na projektima EU u sedam županija. Sudjelovala sam u izradi sedam strategija razvoja, povukli smo milijune eura, a jedino mjesto gdje nisam ušla bio je Grad Slavonski Brod. Nevjerojatno je koliko se sredstava nije povuklo iz Eu fondova. Činjenica da je u razdoblju od 2011. do 2014. godine Slavonski Brod iz europskih fondova povukao svega 4 000 kuna! To nas je svrstalo na 60. mjesto po korištenju EU fondova. Od 18. listopada 2016. do 8. veljače 2017. godine Grad Osijek povukao je 56 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Grad Slavonski Brod nije kandidirao niti jedan projekt. Građanima se govori kako su im asfaltirali ceste, izgradili kružne tokove..sve je to potrebno našim građanima. Mene samo muči, do kada će naši građani smatrati da nam je to napravio Grad. To smo napravili mi", istaknula je Radman. 

"Želimo da Slavonski Brod postane uređeni grad u kojem pravila vrijede jednako za sve građane", naglasila je na kraju Lemaić, predstavivši logo svoje Nezavisne liste koji pokazuje djetelinu.: "Djetelina je simbol sreće. Nas tri smo tri lista ove djeteline i želimo donijeti osmijeh Brođanima i sreću Gradu Slavonskom Brodu. A to nećemo napraviti ne angažiramo li stručne ljude tako da poslove više ne dobivaju podobni ljudi. A ovaj četvrti list predstavlja naš Slavonski Brod."