Vijesti

Gradonačelnikova nebriga o malim prodavačima na Gradskoj tržnici je zapanjujuća i za svaku osudu

Kaufland Hrvatska k.d podnio je Gradu Slavonskom Brodu 31. ožujka 2016. zahtjev za izdavanjem odobrenja za obavljanje djelatnosti vanjske prodaje cvijeća, zemlje, sadnica, sjemenja, ljetnog namještaja i igračaka na paletama, stolovima i košarama na parkiralištu ispred trgovačkog centra Kaufland u Svačičevoj ulici.

Gradonačelnik Mirko Duspara 18. travnja nakon razmatranja na kolegiju gradonačelnika donio je zaključak o utvrđivanju prijedloga zaključka o davanju odobrenja Kauflandu Hrvatska k.d. po podnesenom zahtjevu te ga je uputio Gradskom vijeću na usvajanje. člankom 10. Stavak 5. Zakona o trgovini propisano je da se prodaja robe na štandovima i klupama izvan tržnica na malo može obavljati samo na mjestima za koja je Gradsko vijeće dalo svoje odobrenje.

27. travnja, dan prije sjednice Gradskog vijeća na kojem je potvrđen ovaj zaključak, političarka Slavica Lemaić je putem brodskih portala uputila vijećnicima otvoreno pismo u kojem je apelirala na njih da odbace zahtjev Kauflanda te da ne daju svoje odobrenje jer je takva odluka štetna za prodavače na gradskoj tržnici, za gradsko poduzeće TD Komunalac d.o.o. koje je vlasnik gradske tržnice te za izgled centra grada.

Osim toga upozorila sam i da je ovakva odluka kojom se dopušta prodaja na parkiralištu ispred trgovačkog centra u suprotnosti s odredbama Prostornog plana uređenja grada Slavonskog Broda jer je u Svačićevoj planiran novi centar grada. Unatoč mom javnom apelu gradski vijećnici vladajuće koalicije iz redova gradonačelnika i SDP-a na 16. sjednici Gradskog vijeća održanoj 28. travnja izdali su Kauflandu odobrenje za prodaju na parkiralištu. Ovakva nerazumna odluka o pogodovanju privatnim interesima na štetu javnih interesa će dovesti do toga da će prodavači na gradskoj tržnici dobiti žestoku konkurenciju koja će rezultirati padom broja kupaca što će mnoge male prodavače s gradske tržnice koji su ionako u teškoj situaciji baciti na koljena jer će im posao postati neisplativ. Gradonačelnikova nebriga o malim ljudima koji prodaju na gradskoj tržnici, ali i o interesima Komunalca kao vlasnika gradske tržnice je zapanjujuća i za svaku osudu", kaže Lemaić te dodaje da se sada daje prostor drugim trgovačkim lancima za isti zahtjev.

Ovakva odluka dala je moralno pravo i svim ostalim brodskim trgovačkim centrima da podnesu slične zahtjeve uz argument ako su to dopustili Kauflandu onda moraju isto to dopustiti i njima. Prilikom rekonstrukcije gradske tržnice gradonačelniku se zbog osobnih interesa jako žurilo da sve bude gotovo šest mjeseci prije lokalnih izbora, a budući da je u tom trenutku grad bio kratak s novcima dobili smo defektni projekt gradske tržnice koja nema vlastito veliko parkiralište zbog čega gubite kupce.

A i moguća prodaja zemljišta parkirališta u Strossmayerovoj jedna je od  prijetnju očuvanju tržnice.

Brodska javnost nije upoznata s gradonačelnikovom namjerom da ove godine u bescjenje proda veliko gradsko parkiralište u Strossmayerovoj ulici da dođe do novca za svoje populističke predizborne projekte kojima kupuje podršku građana. Vladajuća koalicija u Gradskom vijeću gradonačelniku je dala dopuštenje za prodaju ovog parkirališta i njegova prodaja planirana je u gradskom proračunu. Sve ove štetne odluke kroz nekoliko godina rezultirat će katastrofalnim padom broja kupaca na gradskoj tržnici zbog čega će mnogi prodavači na gradskoj tržnici ostati bez posla. Ovim putem upozoravam vas na zlo koje vam se sprema i pozivam vas da mu se oduprete i da javno od gradonačelnika i gradskih vijećnika gradonačelnikove vladajuće koalicije zatražite objašnjenje zašto uništavaju gradsku tržnicu i prodavače s gradske tržnice.