Vijesti

Tko je odgovoran što rafinerija i dalje truje Brođane?

Onečišćenje zraka i dalje je jedan od vodećih problema s kojima se svakodnevno susreću građani Slavonskoga Broda.

Tko je odgovoran što rafinerija i dalje truje Brođane, pitanje je na koje je na današnjoj konferenciji za medije pokušala odgovoriti Slavica Lemaić, nezavisna političarka inicijative "Brod 2030." Sva obećanja o modernizaciji rafinerije do kraja 2015. godine bila su lažna, a za cilj su imala samo kupovanje vremena. Zaključak je to današnje konferencije.

"Na sastanku međudržavne radne skupine održanog 9. veljače u Slavonskom Brodu predstavnici rafinerije nafte Brod napokon su priznali da se modernizacija rafinerije ne provodi", kaže Slavica Lemaić, nezavisna političarka inicijative "Brod 2030.".

Nakon što je u siječnju ove godine Slavonski Brod bio proglašen najzagađenijim gradom u Europi: "Imao sam razloga Europskoj komisiji poslati upit. Pitao sam o mjerama koje planiraju poduzeti kako bi se tehnološki standardi u Rafineriji Brod unaprijedili", ističe Tonino Picula, zastupnik u Europskom parlamentu.

Prema posljednjim informacijama, akcijski plan trebao bi biti dovršen do trećeg mjeseca 2016. godine. Ovakvo neodgovorno ponašanje ističe, hrvatske je europarlamentarce dovelo u neugodnu situaciju. Naglašava i to da se Bosna i Hercegovina potpisivanjem Ugovora o energetskoj zajednici obvezala na integrirano sprječavanje onečišćenja zraka.

Od početka borbe za čisti zrak prošlo je već sedam godina. Još uvijek nema odgovora tko je glavni krivac za nastalo alarmantno stanje. Rješenje ovoga problema krije se isključivo u zajedničkoj suradnji koja je dosad, nažalost, izostala.