Otvoreno pismo predsjedniku Gradskog vijeća Robertu Lujiću

Vi kao predsjednik Gradskog vijeća odgovorni ste za degradaciju i marginalizaciju Gradskog vijeća kao predstavničkog tijela građana. Gradsko vijeće se preko vladajuće većine pretvorilo u gradonačelnikovo kazalište lutaka. Postupate postupno suprotno svemu što ste govorili i za što ste se zalagali u predizbornoj kampanji. Slijepo podržavate gradonačelnikovu rasipničku populističku politiku koju ste prije izbora žestoko kritizirali. Slavonski Brod propada, a građani se iseljavaju jer se proračunski novac troši na nerazvojne projekte. Slavonski Brod drastično zaostaje u razvoju za drugim gradovima slične veličine . Ono što se u Slavonskom Brodu radilo za vrijeme ovog gradonačelnikovog mandata praktično nema nikakve veze s gradonačelnikovim i vašim predizbornim obećanjima. Prijedlog gradskog proračuna za 2017. godinu zadnja je faza gradonačelnikove velike prijevare građana! Hoće li SDP-ovi gradski vijećnici ostati do kraja uz gradonačelnika u njegovoj prijevari građana??? Podržite li ovakav gradski proračun za 2017. godinu kako mislite nakon sudjelovanja u gradonačelnikovoj prijevari građana za šest mjeseci izaći pred te iste građane i opet tražiti da vam daju svoje povjerenje na lokalnim izborima?

U prosincu 2015. godine otvorenim pismom upozorila sam gradske vijećnike iz redova SDP-a da je gradski proračun za 2016. godinu potpuno nerealno planiran i da je u funkciji prikrivenog financiranja gradonačelnikove predizborne kampanje zbog čega sam vas javno pozvala da glasate protiv usvajanja takvog proračuna. Iz prijedloga gradskog proračuna za 2017. godinu vidljivo je da su prihodi gradskog proračuna za 2016. godinu katastrofalno podbacili zbog nerealnog planiranja prihoda od pomoći iz državnog proračuna i velikog neuspjeha u povlačenju sredstava iz europskih fondova. Zašto nije napravljen rebalans gradskog proračuna za 2016. godinu? Zašto je  podignut kredit od 20 milijuna kuna kad se sredstva iz kredita ove godine uopće neće koristiti? Posve je jasno da je kredit podignut samo za potrebe gradonačelnikove predizborne kampanje. Unatoč rekordnom podbačaju gradskog proračuna za 2016. godinu prijedlogom gradskog proračuna za 2017. godinu nastavlja se s nerealnim napuhavanjem proračuna za gradonačelnikove predizborne potrebe. Gradski proračun za 2017. godinu je nepopravljivo loš. Planirani prihodi gradskog proračuna za 2017. godinu gotovo su dvostruko veći od izvornih prihoda gradskog proračuna u 2015. godini, a očekivani prihodi od pomoći su s ovogodišnjih 80 milijuna kuna povećani na 85 milijuna kuna u 2017. godini. Koliko je to nerealno vidljivo je iz usporedbe sa Splitom i Osijekom. U 2017. godini Grad Split očekuje 70 milijuna kuna, Grad Osijek 79 milijuna kuna, a Grad Slavonski Brod 85 milijuna kuna proračunskih prihoda od pomoći i od transfera sredstava iz europskih fondova.

Plan razvojnih programa gradskog proračuna za 2017. godinu izrađen je suprotno Zakonu o proračunu jer nije izrađen na temelju strateških ciljeva, mjera i projekata definiranih Strategijom gospodarskog razvoja grada Slavonskog Broda 2012.–2020. godine. Plan razvojnih programa izrađen je i suprotno Uputama Ministarstva financija za izradu proračuna jedinica lokalne i regionalne samouprave jer ne sadrži ciljeve razvoja, mjere za njihovu provedbu kao ni pokazatelje rezultata. Vladajuća većina u Gradskom vijeću već četvrtu godinu zaredom sramotno gura glavu u pijesak pred činjenicom da gradonačelnik ne provodi jednoglasno usvojenu Odluku Gradskog vijeća o Strategiji gospodarskog razvoja grada Slavonskog Broda 2012.-2020. i da direktor gradske Razvojne agencije Gradskom vijeću nikada nije podnio izvješće o njenoj provedbi iako je to dužan učiniti jednom godišnje. Vrhunac lakrdije u upravljanju gradom je da se postojeća Strategija gospodarskog razvoja grada već četiri godine uopće ne provodi, a da se istovremeno u prijedlog gradskog proračuna za 2017. godinu stavljaju projekti iz Strategije razvoja brodskog urbanog područja koju Gradsko vijeće nikad nije ni vidjelo, a kamoli usvojilo, kao što je to propisano Zakonom o regionalnom razvoju RH. Građani, stručna javnost, poduzetnici i predstavnici mjesnih odbora potpuno su isključeni iz procesa odlučivanja o dva glavna gradska strateška dokumenta, a to su gradski proračun i Strategija razvoja brodskog urbanog područja jer ni za jedan od njih nije održana javna rasprava što samo za sebe dovoljno govori o razmjerima netransparentnosti u upravljanju gradom. Kako je moguće da se sadržaj Strategije razvoja brodskog urbanog područja skriva od javnosti i gradskih vijećnika, a da se istovremeno projekti i programi iz te strategije objavljuju u nastavcima na privatnom portalu na kojem glavni urednik konstantno veliča gradonačelnika? Iz dosad viđenog teško se oteti dojmu da je ta strategija pisana samo za potrebe gradonačelnikove predizborne kampanje i nastavak obmanjivanja građana. Nitko građanima ne želi reći istinu da su neki od najvećih projekata planiranih tom strategijom već bili kandidirani prema europskim fondovima, ali da nisu prošli na natječajima. Takvi neuspjesi se skrivaju od javnosti. Projekt „novog“ poduzetničkog inkubatora već gotovo šest i pol godina skuplja prašinu u gradonačelnikovim ladicama jer je razvoj gospodarstva posljednja stavka na populističkoj listi gradskih prioriteta.

Ključna pitanja su tko je, kada i zašto donio odluku o odustajanju od kandidiranja projekta cjelovite obnove brodske tvrđave vrijednog 100 milijuna eura prema europskim fondovima? Zašto smo zbog projekata i programa iz Strategije razvoja brodskog urbanog područja, čija je ukupna vrijednost oko 36 milijuna eura, (koji se ne odnose samo na Slavonski Brod nego i na sve općine iz sastava brodskog urbanog područja) odustali od gradskog projekta vrijednog 100 milijuna eura? Zašto se novac iz ITU mehanizma planira za obnavljanje dijelova tvrđave umjesto da se preusmjeri za druge važne projekte? Prijedlog gradskog proračuna za 2017. godinu sadrži niz skandaloznih stavki poput prodaje pojedinih dragocjenih gradskih zemljišta po smiješno malim početnim cijenama (čemu su se SDP-ovi gradski vijećnici protivili u prethodnom mandatu) ili nastavka politike ignoriranja gospodarstva koja se jasno vidi kroz nula kuna planiranih za poticanje poduzetnika. Neplaniranje sredstava za energetsku obnovu  kuća i stambenih zgrada će dovesti Brođane u neravnopravan položaj u odnosu na građane u gradovima koji sufinanciraju ulaganja u projekte energetske učinkovitosti. Ulaganja u visoko obrazovanje planirana su u mizernom iznosu od 200 tisuća kuna za neprecizirana „inicijalna ulaganja“. Podržava li privremeni rektor brodskog Sveučilišta takav odnos prema visokom obrazovanju? Podržavaju li SDP-ovi gradski vijećnici izgradnju zgrade kajak kanu kluba na Vijušu iako Prostorni plan uređenja grada i Generalni urbanistički plan zabranjuju bilo kakvu gradnju na Vijušu do donošenja prostornog plana Vijuša i Poloja? Zbog svega navedenog Gradsko vijeće moralo bi , u javnom interesu, odbaciti prijedlog Odluke o gradskom proračunu za 2017. godinu i usvojiti Odluku o privremenom financiranju.