Nepravilnosti u radu Gradske uprave, je li nam bilo potrebno novo kreditno zaduženje?

Prije gotovo dva mjeseca sindikalna povjerenica i zamjenica sindikalne povjerenice Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika u brodskoj Gradskoj upravi uputile su dva alarmantna otvorena pisma gradonačelniku i predsjedniku Gradskog vijeća, kao i cjelokupnoj brodskoj javnosti, u kojima upozoravaju na čitavi niz protuzakonitih radnji i afera u upravljanju gradom kao i na otvoreni mobing prema svim nepoćudnim djelatnicima Gradske uprave.

Zbog ova dva otvorena pisma sindikalne povjerenice kažnjene su donošenjem novog Pravilnika o unutarnjem redu sa sistematizacijom radnih mjesta po kojemu njihova stručna sprema nakon 20 i 24 godine radnog staža u Gradskoj upravi odjednom više ne ispunjava propisane uvjete pa ostaju neraspoređene, tj. na korak od otkaza. Budući da su od javne objave ovih otvorenih pisama prošla već skoro dva mjeseca, a da se gradonačelnik i predsjednik Gradskog vijeća nisu javno očitovali, pozivam gradonačelnika i predsjednika Gradskog vijeća da se javno očituju o njima i o onome što se događa u brodskoj Gradskoj upravi. S obzirom na to da se u ovim otvorenim pismima upozorava na radnje koje sadrže elemente kaznenih djela pozivam i brodski DORH da se javno očituje o ovim slučajevima. Brodska javnost pozorno prati slučaj dvije sindikalne povjerenice u Gradskoj upravi i njihovo savjesno odbijanje da postupaju protuzakonito. U slučaju da budu otpuštene svi građani će znati da se tu radi samo o zloupotrebi vlasti za provođenje osobne odmazde.

Tema je bila i zadnja sjednica Gradskog vijeća gdje vladajuća većina u usvojila je dvije, za grad i građane, kako ističe Lemaić, jako loše odluke, a to su Odluka o izmjenama i dopunama Generalnog urbanističkog plana i Odluka o kreditnom zaduženju grada.

Usvojene izmjene i dopune GUP-a već u startu su pregažene vremenom i jasno pokazuju da Slavonski Brod nema ciljeve razvoja kao ni bilo kakvu ambiciju da postane jedan od vodećih gradova u Hrvatskoj za što imamo sve nužne preduvjete. U izmjene i dopune GUP-a nisu uvrštene Strategija gospodarskog razvoja grada kao ni Strategija brodskog urbanog područja. Gradski vijećnici vladajuće koalicije koji su glasali za ove izmjene i dopune GUP-a glasali su i protiv brodskog sveučilišta jer nisu predvidjeli prostor za sveučilišni kampus kao ni obvezu izrade urbanističkog plana uređenja budućeg sveučilišnog kampusa. Zašto je za ovakav sramotni GUP bez predviđenog prostora za sveučilišni kampus glasovao čak i predsjednik Gradskog vijeća koji je ujedno i privremeni rektor brodskog sveučilišta, a osnivanje sveučilišta mu je bilo jedno od glavnih predizbornih obećanja? Osnivanje sveučilišta i izgradnja sveučilišnog kampusa bili su i među glavnim gradonačelnikovim predizbornim obećanjima, a sad je još jednom pokazao koliko mu je stvarno stalo do brodskog sveučilišta. Katastrofalno prostorno planiranje jedan je od glavnih uzroka gospodarskog propadanja Slavonskog Broda, visoke nezaposlenosti i činjenice da veliki greenfield investitori zaobilaze naš grad. Brodski urbanizam srozao se na sramotno niske grane.  Nevjerojatno zvuči podatak da je Izvješće o stanju u prostoru grada Slavonskog Broda posljednji put podneseno Gradskom vijeću 27. siječnja 2006. godine, a od onda je prošlo deset godina i tri mjeseca. Neprovođenjem javnih urbanističko-arhitektonskih natječaja Brod je izbrisan s arhitektonske scene Hrvatske, a o tome koliko je gradskoj vlasti stalo do izgleda grada svjedoči i podatak da naš grad nema povjerenstvo za ocjenu arhitektonske uspješnosti.

U gradskom Upravnom odjelu za graditeljstvo, prostorno uređenje i zaštitu okoliša vlada kaos o čemu mogu posvjedočiti i iz osobnog iskustva. Na prijedloge i primjedbe koje sam u pisanom obliku podnijela na prijedlog prostornog plana poduzetničke zone Jelas-zapad kao i na  predložene izmjene i dopune GUP-a iz resornog Upravnog odjela sam dobila pisane odgovore u kojima se stručni suradnik potpisao umjesto pročelnika Damira Klaića i to tako da je umjesto njega potpisao samog sebe! Tko je tu zapravo pročelnik i što radi Damir Klaić?

Kao kandidat za gradonačelnicu rješenje ovih problema vidim u depolitizaciji i profesionalizaciji  gradskog prostornog planiranja na način da Grad Slavonski Brod postane suosnivač županijskog Zavoda za prostorno uređenje. Što bi Slavonski Brod dobio s time? Otvorila bi se tri nova stalna radna mjesta za visokoobrazovane kadrove, novac više ne bi odlazio u Zagreb nego bi ostajao u našem gradu, prostorne planove bi nam radili ljudi koji poznaju probleme i potrebe gradai kojima je stalo do kvalitete prostornih planova grada u kojem žive, a dobilo bi se i na brzini izrade planova. Zavod bi ovime dobio mlade kadrove koji bi u budućnosti preuzeli vođenje zavoda, a nad radom službe za izdavanje građevinskih dozvola u Upravnom odjelu za graditeljstvo bi se napokon uvela kontrola od strane struke.

Druga loša odluka Gradskog vijeća je ona o novom kreditnom zaduženju grada.  Kod ovog kreditnog zaduženja problem je jer novci neće biti utrošeni na održivi gospodarski razvoj grada i otvaranje novih radnih mjesta. Prava namjena ovog kreditnog zaduženja je financiranje populističkih projekata kojima gradonačelnik kupuje naklonost birača, a svi su planski tempirani baš u predizborno vrijeme. Gradonačelnik na ovaj način kupuje građane njihovim vlastitim novcem, a u slučaju da Vlada RH odobri ovo kreditno zaduženje direktni dug grada će na kraju 2016. godine narasti na 41.5 milijuna kuna, a građani će ga morati otplaćivati sve do kraja 2026. godine. Grad je u teškoj financijskoj krizi i svaka kuna je bitna, pogotovo ona koja je potrebna za stvaranje uvjeta za otvaranje novih radnih mjesta, a ovim kreditnim zaduženjem to neće biti moguće.

Na idućoj sjednici Gradskog vijeća na dnevnom redu nalazi se i polugodišnje izvješće o radu gradonačelnika. Gradonačelnik je još jednom prekršio rok za podnošenje polugodišnjeg izvješća o radu, a koji je istekao 31. ožujka čime je po tko zna koji put prekršio članak 35.b Zakona o lokalnoj i regionalnoj samoupravi, članak 49. Statuta Grada te članak 77. Poslovnika Gradskog vijeća. U ovom gradonačelnikovom izvješću nigdje se ne može pročitati što je on to osobno radio u tih šest mjeseci osim što je posjetio Kranj i to na poziv tamošnjeg gradonačelnika. Ovo izvješće svakoga tko ga pročita navodi na pitanja s čime je to gradonačelnik zaslužio svoju golemu plaću i u čemu bi uopće bila razlika kad  ne bi imali gradonačelnika? Dok se grad guši u smradu rafinerije gradonačelnik u posljednjih pet polugodišnjih izvješća o svom radu od početka ovog mandata nijednom nije spomenuo rafineriju. Ona u izvješćima ne postoji.